Årets julbordstrender

Här kommer en kort sammanfattning av livsmedelföretagens sammanfattningar av årets trender för julbord som även omfattar julcatering:

När Livsmedelsföretagen undersökt hur vi tänker kring julbordet 2014 handlar det faktiskt mer om värderingar än om matval.

1. Dyrare mat

Tidigare snackade man om att det var två prisklasser som växte – lågprismaten och premiummaten. Men nu dämpas lågpristänket ännu mer och allt fler väljer dyrare mat med högre kvalitet.

2. Mer svenskt

81 procent tycker att det är mycket eller ganska viktigt att det är viktigt att välja svenska råvaror. 30 procent motiverar det med att det är bättre för miljön och klimatet. 21 procent för att det gynnar svenska bönder. Omsorgen om djuren kommer först på fjärde plats.

3. Eko på julbordet

Nästan hälften av svenskarna väljer ekologiskt ofta eller alltid. Och det här visar sig i alla inkomstklasser. Framför allt är det unga och kvinnor som väljer ekomärkta varor. Men när det gäller köttet väljer man hellre svenskt kött än importerat ekokött. Omsorgen om miljön och klimatet är mest avgörande argumentet.

4. Mer vegetariskt – mindre kött

7 av 10 efterlyser mer vegetariskt på det annars så köttdignande julbordet. Varannan kan tänka sig att byta ut rätter mot gröna alternativ. Men räkna inte med härliga sallader. Nej, framför allt är det vegetariska köttbullar och korvar som får ersätta köttet. 15 procent kommer att äta mindre av kött och charkprodukter i jul.

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *